Usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu

Bez autora
Nov 05 2014

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o javnim beležnicima i Zakona prometu nepokretnosti, kojima je ukinut monopol javnih beležnika na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti i uveden novi namet notarima.Za izmene Zakona o javnom beležništvu glasao je 161 poslanik, dok je za izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti glasalo 164 poslanika. Prema novim rešenjima, ugovore o prometu nepokretnosti od sada mogu sastavljati i građani i advokati, ali će njihovu overu i dalje vršiti javni beležnici.

Usvojene izmene Zakona o javnom beležništvuPoslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o javnim beležnicima i Zakona prometu nepokretnosti, kojima je ukinut monopol javnih beležnika na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti i uveden novi namet notarima.

Za izmene Zakona o javnom beležništvu glasao je 161 poslanik, dok je za izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti glasalo 164 poslanika.

Prema novim rešenjima, ugovore o prometu nepokretnosti od sada mogu sastavljati i građani i advokati, ali će njihovu overu i dalje vršiti javni beležnici.

Overa se vrši kako bi ugovor dobio karakteristike javne isprave i kako bi mogao da služi kao osnov za upis u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti.

Izmenama Zakona o javnim beležnicima notari će od sada biti dužni da iznos od 30 odsto naplaćene nagrade bez PDV-a u roku od 15 dana od dana naplate uplate na račun propisan za uplatu javnih prihoda.

Skupština Srbije nastavlja rad sutra raspravom o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a predlog izmena tog dokumenta danas je usvojio Odbor za finansije parlamenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik